Снимка: istock

Мазнините са част от нашето ежедневно хранене. Дори когато спазваме диета, не бива да ги изключваме от менюто си. Важно е да знаем, че има няколко вида мазнини. Кои са те? Това са наситени, ненаситени, трансмазнини и холестерол.

Някои от тях имат редица ползи за здравето, докато с други трябва да сме особено внимателни. Не бива да забравяме, че прекомерната консумация и на здравословни мазнини може да доведе до покачване на телесното тегло.
 
Какви са видовете мазнини и техните източници?
 
Наситени
 
Те се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и високи нива на холестерол в кръвта. Обикновено, на стайна температура са в по-твърдо състояние.
 
Източници на наситени мазнини са масло, палмово масло, червено месо, пакетирани лакомства, млечни продукти и особено каймак на мляко, птиче месо с кожата, мас и други.
 
Ненаситени
 
Тези мазнини са важна част от здравословното хранене и спомагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и по-ниски нива на холестерол. Разделят се на два подвида – полиненаситени мазнини, които се намират в по-мазната риба, соево масло и бразилски орехи (класифицират се в две групи омега-3 и омега-6), и мононенаситени мазнини – зехтин, авокадо, кашу и други.
 
Трансмазнини
 
Повишават нивата на холестерола, увеличават риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет тип II. Трансмазнините са частично хидрогенирани ненаситени мастни киселини, които се съдържат в сладките лакомства, шоколад, сосове, пържени храни, чипсове, вафли, банички, инстантни супи, маргарин и други.

Всичко по темата за мазнините прочетете в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase