Видео 10.07.2019

Произвеждат се повече фалшиви сирена, отиват в детски градини, училища...


За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха", настоя микробиологът д-р Сергей Иванов.
Още по темата


"Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", допълни още микробиологът.

В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, сочат още данните на министерството на храните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че основната причина за увеличаването на количествата на ментетата у нас, е евтината цена. И посъветва хората да не правят компромиси със здравето си.

Коментари Напиши коментар

175

65

преди 1 седмица

Вземаш кашкавал от 10лв. и от 17лв.Правиш сандвич запечен.Едната филийка се запича чудесно ,а другата прилича на потопен хляб в мазнина.Лошото ,трагично в случая е,че този от 17лв е боклука.Тъй че ние потребителите сме обречени да ядем отрови,които въпреки всичко горкият ни организъм приема.Иначе цигарите,алкохола и тревата били бича на живота?Не че аплодирам тези три неща.Но от отровната храна няма отърване.Да не говорим с плодовете и зеленчуците каква гавра е.Нещата са извънконтрол.

174

Сирене без брак

преди 1 седмица

Аз съм работила във една от водещите фирми за сирене и трябва да ви кажа, че масово брак в продукцията просто няма. Голяма част от сирената с изтекъл срок на годност се събират от магазините, смесват се с новата продукция и химикали и се пускат в продажба с нов срок на годност и така до без край...А вие си правете сметката какво слагат и какво ядем

173

Братан

преди 1 седмица

Ами не яжте сирене,нека го изхвърлят на боклука и да търпят загуби,тогава ке видим кон боб яде ли или магаре в гърне пърди ли...Ако няма кой да го купува бая ще се замислят производителите...или може би сме пристранени като наркомани,а ?...към сирена и разни други блаженства...все едно ще умрем ако не ядем кирливите им продукти. Наказателен вот към тези продукти,и всичко ще се оправи. Ама така е...алчен гуъз кокали саре !!! Сакън да не изпуснат авантата бай-Ганьовците.