Снимка: pixabay.com

Увеличава се броят на хората, страдащи от алергии, намалява и възрастта на пациентите.

Замърсяванията, синтетичните субстанции и голяма част от агресивните вещества, които се отделят като изпарения са сред основните причини за това, каза алергологът Д-р Тихомир Мустаков в интервю за "Фокус".

По думите му през летните месеци се обострят поленовите алергии, които се проявяват чрез хрема, дразнене на очите и сърбеж. Мустаков обясни, че първите плодове могат да доведат до чести обриви, отоци и сърбящи зони. Широко разпространена е и слънчевата алергия.

"Хората обикновено са жадни за слънце и слънчев загар и излагането за пръв път на слънчеви лъчи се свързва много често с по-тежки реакции, тъй като кожата не е адаптирана. Препоръката е това да става постепенно и да не се предоверяваме на козметиката, тъй като въпреки нейните защитни качества един от факторите, които са особено важни, е претоплянето, което също уврежда кожата“, обясни специалистът.

Д-р Тихомир Мустаков коментира още, че летните алергии, както всички останали, могат да се появят изведнъж, без преди това пациентът да е имал оплаквания.

Храната в случая е от изключително значение, като тя може да предпази от алергичните симптоми, но и да стане причина за такива, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase