Източник: Хил Клиник

Разрастването на простатната жлеза е често срещано състояние при мъжете над 50 годишна възраст. Повечето засегнати не обръщат сериозно внимание на проблемите с уринирането и ги приемат като естествена част от остаряването. За съжаление, хиперплазията на простатата води до редица нарушения в органите на пикочо-половата система.

Анатомично през простатата преминава пикочният канал и разрастването на жлезата предизвиква затруднение при преминаване на урината през него. Поради тази причина пикочният мехур трябва да извършва по-силни мускулни контракции, за да преодолее стеснения канал. Това води до нарастване на мускулатурата на мехура – състояние, което уролозите наричат хипертрофия. Ако мъжът остави нещата така и не се обърне към лекар, ДПХ може с времето да доведе до преразтягане на пикочния мехур (атония). Оттук възникват и редица други усложнения:

  • ретенция (задържане) на урина, което може да достигне 200-500 мл
  • преливна инконтиненция, когато имаме непрекъснато и неконтролируемо изтичане на капки урина
  • пълна задръжка на урина

Хроничната задръжка и непълно изпразване на пикочния мехур води до наличието на остатъчна урина в него. Това е предпоставка за развитие на инфекции, която допълнително утежнява наличните симптоми. Научно е доказано, че честите инфекции са предпоставка за развитие на онкологичен процес. Не на последно място нелекуваната простата може да увреди бъбречната функция, което да доведе до тежки последици за здравето на мъжа.

Уролозите на Хил клиник са много опитни в диагностиката на заболяванията на пикочо-половата система. През юни, във връзка със своя юбилей, клиниката подарява безплатно изследването Урофлоуметрия на мъжете, които се обръщат към нея за преглед на простатната си жлеза.

Изследването е много полезно за уролога, за да може той има пълна информация за състоянието на долните уринарни пътища. Преимуществото е, че за самия пациент това е много бърз и комфортен тест. Единственото, което мъжът трябва да направи е да уринира в специален контейнер, а машина отчита различни показатели на струята му. Лекарят получава информацията под формата на графични схеми. Урологът на Хил клиник обсъжда с болния всички отклонения от нормата и евентуално необходимостта от лечение. Данните от урофлоуметрията се съпоставят с клиничния преглед и субективните оплаквания. Резултатите са налични веднага.

Какви симптоми показват, че е наложително да се консултирате с уролог?

  • Забавено начало на уринирането
  • Прекъсната струя или уриниране на капки
  • Слаба, вяла струя и намаляване на траекторията на струята
  • Капки след приключване на уринирането
  • Усещане, че пикочният мехур не е напълно изпразнен (това може да се докаже в последтвие при ехографски преглед при уролог, когато се установи остатъчна урина)
  • Напрягане на тазовата мускулатура и дискомфорт при уриниране
  • Неотложни позиви
  • Неволно изпускане
  • Прекалено често уриниране
  • Нощно уриниране (повече от два пъти за цялата нощ)

Особено опасно е състоянието на пълна задръжка на урина (познато като ретенция на урината). Ако мъжът почувства, че не може да уринира и изпитва напрежение в долната част на корема следва незабавно да се обърне към уролог. Това състояние може да е резултат от прогресиращо с времето задръжка на урина докато един ден се окаже напълно невъзможно да се уринира, но може и да е внезапно настъпващо състояние.

Как се лекува увеличената простата?

За пациентите с доброкачествена хиперплазия на простатата е важно да се знае, че колкото по-бързо и точно се постави диагнозата, толкова лечението е по-успешно. На първо време се предписват медикаменти, които да облекчат състоянието. При мъжете, чиито простати са с големи размери често най-доброто решение е безкръвната лазерна операция. В Хил клиник единствени в страната разполагат със Зелен лазер, Тулиум лазер и новия Холмиум Moses лазер. Към момента там са успешно оперирани над 3000 пациента с доброкачествено увеличена простата, което ги нарежда сред болничните заведения с най-голям брой извършени лазерни манипулации в света.

За консултация и изследвания на простатата в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131. Пълен пакет преглед, ехография и PSA тест през юли струват 35 лв. и към тях получавате безплатна урофлоуметрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase