Снимка: Pixabay

Над една четвърт от учениците от 9-ти до 12-ти клас у нас признават, че са употребявали в живота си наркотици, става ясно от данни на национално представително проучване за нагласите и употребата на психоактивни вещества сред учениците.

Все още съществува заблуда, че наркотиците се разпространяват в училищата от дилъри, посочи д-р Цветелина Петкова, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Общинския съвет по наркотичните вещества на Столичната община.

Още по темата

"В наши дни наркотиците се разпространяват между самите деца. Модерна е синтетичната дрога, която е широко достъпна. Това е изключително опасно тъй като много от децата смятат, че щом не се бодеш, значи е нещо леко и нормално", обясни психиатърът.

Младите и дрогата: Най-често посягат към канабис

Последиците от приема на подобен род вещества обикновено остават "невидими" за учители и родители, защото ефектът им минава сравнително бързо и може да се отдаде на различни фактори, като пубертета например, за който е характерно бунтарството, силната емоционалност и честата смяна на настроенията.

Известно и категорично е увеличаването на психични разстройства, вследствие употреба на наркотици - тревожни, панически, органични разстройства и психози, т.е. синтетиката буквално промива мозъците на децата и ги кара да полудяват. За съжаление, имаме 11-12 годишни деца, които вземат тази вещества.

Превенцията

На първо място е ролята на родителите - те трябва да отделят време за своите деца и да ги научат да отстояват себе си, да знаят как да кажат "не", посочи д-р Петкова пред БТА.

"Ако децата нямат здрави устои и изградена ценностна система, много лесно се поддават на влиянието на средата. Другото много важно нещо е тинейджърите да имат добра алтернатива за свободното си време", посочи д-р Петкова.

Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

Ключова за превенцията на наркотиците сред децата и младежите на територията на Столичната община, е професионалната помощ на психолозите, психиатрите и социалните работници от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община, отбеляза д-р Петкова. Всички ние работим по програми за психосоциална подкрепа на деца, младежи, родители, педагогически специалисти и експерти с една единствена цел - да предотвратим употребата на наркотични вещества сред подрастващите и/или развиването на зависимост.

Експертът обясни, че се работи по програми, които таргетират не само учениците, а и  училищни специалисти, работодатели, родители и близки.

"Предимството на работата по тези програми е, че е цялостна, задълбочена и подлежи на оценка на ефективността. Не става въпрос за инцидентно влизане в училищата. Немалко неправителствени организации, ангажирани с темата за наркотиците сред децата, посещават еднократно училищата, раздават информационни брошури и често правят промоция, вместо превенция. Работата "на парче" в превенцията на употребата на наркотични вещества е безсмислена и по-скоро вреди, затова и не подкрепям подобен подход", категорична е д-р Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase