Източник: Reuters
Изометричните упражнения се различават от традиционните упражнения (изотоничните), които включват преместване на тялото или части от него чрез удължаване или скъсяване на мускулите. За разлика от тях при изометричните упражнения дължината остава една и съща.
 
При тези упражнения мускулите са активирани, но без да променят своята дължина. По думите на Каролайн Фрийман, сертифициран личен треньор в Crunch Fitness в Ню Йорк, чрез изометричните упражнения има възможност за тренировка в рамките на един ъгъл на ставата - без да се налага да работим чрез пълната гама от движения.
 
Тя обяснява, че има много причини, поради които достъпът до пълна гама от движения невинаги е възможен или подходящ - например рехабилитация на наранявания или остеоартрит. В тези случаи трениращите трябва да намерят начини за укрепване на мускулите без влошаване на ставните проблеми.
 
Примери за изометрични упражнения са имитацията на седене на стол, с облегнат гръб към стената, както и планк (предна централна опора). Времето за задържане на позицията продължава до момента, в който трениращият не почувства умора. Прави се пауза в рамките на минута, минута и половина. След което упражнението се повтаря.
 
Изометричните упражнения могат да се правят навсякъде, включително и без наличието на уреди. Но съчетанието им с изотонични упражнения дава най-добри резултати, тъй като се работи не само за издръжливост, но и за бързина. Чрез изометричните упражнения се постига сила на мускулите чрез съпротивление. Мускулите не се движат, но генерират максимална сила.
 
Изометричните контракции могат да намалят кръвния поток. В случай, че е налице високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или при бременност, изометричните упражнения носят някои рискови при изпълнение.
 
От значение е дишането – то не трябва да се прекъсва. Правилно е равномерното вдишване през носа и издишване през устата.
 
В рехабилитацията изометричните контракции на мускулите се използват за поддържане на тонуса на мускулите при невъзможност за движение (например под гипс) или когато нямат достатъчно мускулна сила.
 
Повече материали за съвместимост между спорт и заболявания можете да намерите в рубликата "Фитнес и рехабилитация" на Puls.bg, която се поддържа от д-р Ралица Правова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase