Снимка: Reuters, архив

Жена беше оперирана, без да даде съгласие за това, а от болницата дори са й поискали пари за операцията, която се покрива от Здравната каса.

От болницата поискали 1540 лв. за т. нар. допълнителен пакет "Комфорт" и избор на екип, за които също липсва съгласие. Темата предизвика много коментари в социалните мрежи.

Мария Шаркова, която е юрист по медицинско право, обясни, че непрекъснато има проблеми с информираното съгласие при операциите.

Тя допълни и че се неглижира ролята на информираното съгласие, защото се смята, че лекарят е авторитет.

"Естествено, че лекарите знаят по-добре, но пациентите имат своето лично мнение. Ненапразно Европейският съд за правата на човека казва, че трябва да се зачита мнението на пациента, дори да ни се струва глупаво и ирационално. Тялото е наше и ние решаваме какво да правим с него", обясни юристът пред bTV.

Тя поясни още, че когато пациент се лекува без съгласие, всички рискове, които впоследствие могат да се получат, лежат на гърба на лекаря.

Мария Шаркова
разказа за фрапиращ случай, при който болница е накарала пациент да плати 2500 лв. за предоперативна консултация от анестезиолог, при условие че това е задължителен елемент.

"Има и различни пакети, които пациентите трябва да плащат. В тях се оказва, че има клечки за уши, чехли за еднократна употреба и други подобни абсурдни неща. Тези пакети стигат до 1500 лв., например", разказа още Шаркова.

"Част от обяснението на болниците е, че има недостиг във финансиране и по този начин се опитват да го компенсират. Това обаче не трябва да се случва на гърба на пациентите, които се осигуряват", допълни юристът.

Глобите за нарушаване на икономическите права на пациента са от порядъка на 1000 лв.

"Тоест едно лечебно заведение може да предпочита периодично да си плаща глобата, но да продължава да взима 1500 лв. за клечки за уши. Това е големият проблем", каза Мария Шаркова.

На горещата линия на Министерството на здравеопазването всеки може да подава сигнал, ако правата му бъдат нарушени.

Коментари Напиши коментар

42

Бонго

преди 1 седмица

Здравеопазването е скъпо в цял свят. Крайно време е здравната каса да се закрие, кой плащАл - плащАл, отсега всичко да е на частно. И тогава каскетаджиите ще видят кон боб яде ли! С умиление робите просят по медии лечения за 6-цифрени суми в Европа-та, без да проумеят, че и тук струва толкова, но е за сметка на работещите в системата и затова се крепи още някакво нелошо здравеопазване. И че никой вече не ще да го прави, ако е за без пари, но пък за псувни и омраза...

41

Анонимен

преди 1 седмица

До Абе

Не можеш да обобщаваш така за докторите. 90% от тях са повече хора и професионалисти от теб. Щом всички са престъпници недех да стъпваш повече на лекар - лекувай се по врчаки, гадателки и други подобни.

40

Lan

преди 1 седмица

За това глобата трябва да е такава, че да не си помислят друг път за подобен рекет. А този рекет е много по-страшен от мутренския, защото човекът е в безизходно положение!