Източник: Reuters
Остеопорозата е едно от най-разпространените метаболитни заболявания на костите. Представлява намалена костна маса и нарушен строеж на костната тъкан, които увеличават многократно рискът от счупвания.
 
Остеопорозата е опасна заради това, че протича без никакви симптоми, докато не настъпи първото счупване. А настъпи ли фрактура, значи лечението вече отдавна е закъсняло. Ето защо трябва да се познават причините за това заболяване и то активно да се търси, за да се предотвратят опасните последици от него.
 
Костта не е инертна единица, а е жив орган, който постоянно се променя. При всяко наше движение, падане, удар, върху нея се нанасят микротравми, които трябва да се поправят.
 
Процесите на костно разграждане и изграждане протичат едновременно и балансирано. При остеопороза равновесието между тях е нарушено. Тя може да се дължи както на повишено разграждане на костта, така и на смущения в нейното изграждане.
 
Остеопорозата се разделя на първична, когато причината се дължи на проблеми в самата кост, и вторична – когато е симптом на друго заболяване.
 
Повече за остеопорозата като метаболитно заболяване на костите можете да прочетете в статията на д-р Александра Маркова в Puls.bg

Коментари Напиши коментар

3

ОстеопорАза

преди 1 седмица

Не бъдете толкова критични, защото Гугъл преводача не говори добре български все още.

2

Анонимен

преди 1 седмица

Поразата е голяма. Не им се работи и толкоз!

1

Анонимен

преди 1 седмица

Знам че всеки греши, но вие журналисти, сте деца на думите. И в случая не пишете просто
шопинг лист.Научете се да си проверявате текста, защото става повече от досадно.