Източник: Reuters
Фактори, чието действие трябва да се познава и да се отчита са пол, възраст, бременност, менструален цикъл, циркадни ритми, менопауза и други.
 
Други фактори са тези, чието действие може да се регулира и стандартизира преди изследването – прием на храна, физическа натовареност, достатъчно сън или неговата липса, други лечебни и диагностични процедури. Пример е повлияване стойностите на левкоцитите, които могат да се покачат при преяждане или непосредствено след оперативна намеса.
 
Друг пример е покачване на отделените белтъци с урината при извършване на тежка физическа работа ден преди изследването или при дълго седене в изправено положение – т. нар. ортостатична протеинурия.
 
Психическото напрежение води до повишаване стойностите както на общия холестерол, така и на отделните му фракции. Други стойностите, които се повлияват са глюкозата и албумините, които също се покачват над горната референтна граница при стрес.
 
В рамките на 1 до 4 часа след нахранване се покачват стойностите на триглицериди, левкоцити, билирубин, включително и един от чернодробните ензими – АСАТ. За разлика от това стойностите на креатинина, общия белтък и албумина се понижават.
 
Повече информация можете да намерите в Лабораторни изследвания – кои фактори могат да компрометират изследването? на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase