Снимка: Istock

Треперенето на ръцете може да се случи по много причини – от притеснение и нервно напрежение до увреждане в мозъка. Появата му може да е внезапна, моментна, а може и да продължи дълго, да се появява в определени моменти, да се засилва или променя с времето. Ето защо е от голямо значение да обръщаме внимание на всяка промяна в здравословното си състояние и да не неглижираме подобни маловажни на пръв поглед сигнали, защото могат да се окажат сериозен проблем.

Преди всичко трябва да се отбележи, че мозъкът е този, който контролира движенията на крайниците. Ако треперенето на ръцете ви се стори странно, не се колебайте да се консултирате с невролог.

Възможните причини за поява на тремор в ръцете са много. Ето някои от най-често срещаните.

Кофеин

Ако обичате да пиете по няколко кафета на ден, кофеинът в тях може да се окаже една възможна причина за появата на треперене в ръцете. Кофеинът действа превъзбуждащо и стимулиращо на нервната система. Възможно е да се появят и още странични ефекти като главоболие, безсъние, тревожност, ускорен пулс.

Повишена функция на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът е също една вероятна причина за тремор в ръцете. Щитовидната жлеза контролира много функции в тялото, сред които сърдечносъдова, храносмилателна, метаболитна, нервна. Ако причината се крие в подобен род хормонален дисбаланс, треперенето на ръцете вероятно би било придружено и от ускорен сърдечен ритъм.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase