Снимка: Reuters
Лондон е първият град в света, който създава "ултра ниска емисионна зона" - 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. В тази зона превозните средства ще трябва да отговарят на строги емисионни стандарти или ще бъдат глобени, съобщава CNN.
 
Въвеждането на зоната има за цел да намали токсичното замърсяване и да предпази публичното здраве, според прессъобщение изпратено от офиса на кмета на Лондон Садик Кан.
 
"Превозните средства са отговорни за около половината от вредните емисии на азотен оксид (NOx) в британската столица, допринасяйки за токсична криза, която повишава риска от астма, рак и деменция, както и за причиняването на хиляди случаи на преждевременна смърт", се казва още в съобщението.
 
"Това е знаменателен ден за нашия град. Токсичният ни въздух е невидим убиец, отговорен за една от най-големите национални здравни спешни ситуации на нашето време", каза Садик Кан в специално изявление. 
 
"Ултра ниската емисионна зона"  заема централно място в плановете ни да почистим въздуха в Лондон - един от най-смелите планове, които градовете на планетата могат да имат. Очите на света са обърнати към нас" - допълва Кан. 
 
Според новите правила, които влизат в сила на 8 април, замърсяващите превозни средства ще бъдат обезкуражени да влизат в зоната, благодарение на таксата от 12.50 паунда (около 16 долара) за някои коли, ванове и мотоциклети и от 100 паунда (около 130 долара) за камиони, бусове и автобуси. Зоната на таксуване ще покрие същата площ като вече съществуващата "Такса Претоварване", която се събира от водачите в центъра на града.
 
Очаква се през 2021 година "ултра ниската емисионна зона" да бъде разширена и така да покрива териториите между Северния и Южния околовръстни пътя в централен Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase