Преди година американска медия разказа историята на малката Емили. Момичето преборило левкимията благодарение на иновативна генна терапия. На всички изправили се лице в лице с диагнозата, тя препоръчва - "Никога не се предавайте и не спирайте да вярвате“.

Фармацевти обаче предупреждават, че заради нова наредба на здравното министерство достъпът до иновативни терапии може да се забави.

В подкрепа на иновативните медикаменти се обява и Виктор Паскалев. Мъжът е баща на дете с хемофилия.

Достъпът на пациентите до иновативна терапия обаче зависи от регулацията в съответната държава. Именно за това новите регулации за навлизане на лекарсвените продукти тревожат хора като Виктор, предавa Bulgaria ON AIR.

Според промените за да се заплати един медикамент с публични средства у нас, той трябва да бъде покрит от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Вместо досегашните 27.

"Лекарствата, които са за хемофилия което е рядко заболяване, въобще за редките заболявания много пъти лекарствата не им се финансират от здравни осигурителни фондове и това със сигурност ще затрудни навлизането на нови терапии в България", сподели Виктор.

Друго ново условие е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да е одобрил новото лекарство до 30 септември всяка година.

Българските здравни фондове ще плащат нови лекарства само ако те имат положителна оценка на здравните технологии в поне една от четири големи икономики в Европа – Великобритания, Франция, Германия или Швеция.

От здравното ни министерство са категорични забавяне няма да има – тъй като положителна оценка се изисква от държави с най-високо достъп до иновации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase