Снимка: Хил Клиник

Зеленият лазер е водещ метод в минималноинвазивната хирургия при увеличена простата в световен мащаб. Той e безболезнена, иновативна и безкръвна алтернатива на традиционната операция. Ако не се лекува, ДПХ (доброкачествена хиперплазия на простатата) може да доведе до трайно увреждане на пикочо-отделителната система.

„От години работим със Зелен лазер и успешната ни практика потвърждава нашето убеждение, че това е най-добрият метод за безкръвно и безболезнено отстраняване дори на големи простати! За пациента е важно, че запазва сексуалната си активност в пълна степен” споделя д-р Александър Боцевски, уролог в Хил клиник.

„Отскоро при нас заработи и ново поколение лазер на Lumenis. Нарекли са го MOSES или Моисей, поради алюзията с библейския герой, който отваря морето на две, за да мине народа му по сухото дъно. Лазерът перфектно разделя на две хиперплазиралата тъкан от капсулата на жлезата. Методът гарантира висока ефективност и до 20% подобрена енуклеация на простатата. При операцията не се губи кръв, а имаме повишена прецизност и бързина. Това извежда хирургичната намеса на по-високо ниво“ добавя д-р Боцевски.

Технологията MOSES показва превъзходна скорост на изпаряване и ефективност в сравнение с редовния импулс, което предполага, че в ръцете на умел хирург се намалява значително времето за процедурата. Безопасността му е сред ключовите характеристики, наред с подобрената хомеостаза и перфектна видимост за хирурга.

Когато мъжете идват при лекаря с увеличена простатна жлеза, оплакванията им са често нощно ставане, слаба струя, напрежение и труден старт на уринирането, имат чувство на неизпразнен пикочен мехур. Някои са стигнали дори до катетър. Лазерът незабавно решава проблемите и ги отвървава от симптомите без значение откога е състоянието и колко голяма е простатата.

Значително преимущество е почти пълната липса на кървене, затова методът е единствена възможност за пациенти, които приемат лекарства за разреждане на кръвта и имат съпътстващи сърдечни и съдови заболявания. След отстраняването на простатата, което продължава средно около час, мъжът се изписва най-късно 24 часа след това и отново е на крака и работоспособен.

Пациенетите разказват, че по време на самата манипулация са много спокойни, защото не са под пълна упойка и дори могат да наблюдават премахването на простатата на екран пред себе си или да разговарят с екипа.

"Не усетих, че е операция. На практика бях обезболен, но в съзнание. Усещах само някакво леко придърпване. След половин час всичко беше приключило. Разбрах, защото докторът ме погледна и вдигна палец", разказва един от пациентите Радослав Пълчовски.

Уролозите на Хил клиник коментират, че действително за пациентите това е най-щадящият метод и те много леко преминават и самата операция, и следоперативния период, който е доста съкратен. Буквално на следващия ден мъжът е без катетър и може да се прибере вкъщи. Многобройните нощни ставания, слабата струя и другите затруднения в уринирането остават в миналото.

Хил клиник ви кани на профилактичен преглед на простатата, този месец стойността на преглед+диагностични изследвания е 40 лв. Запишете час на 02 439 31 31.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase