Снимка: istock

Как се грижите за здравето на червата си? Храната и напитките, които консумираме всеки ден, допринасят за поддържане на тяхното добро състояние или обратно – могат да навредят. Така например, едни от най-полезните са зеле, броколи, зеле кейл, сусамов тахан. Кои други полезни храни имат очистващ ефект, вижте в следващите редове.

Добавете към менюто си киноа и кафяв ориз
 
Минимално обработените цели зърна като кафяв ориз, овес и киноа са чудесна храна за здравето на червата, освен ако нямате непоносимост към овес. Тези храни са богати на фибри, прочистват дебелото черво, а редовната им консумация може да намали риска от колоректален рак.
 
Хапвайте боб, грах и леща
 
Бобовите растения също ни осигуряват здравословни фибри. Според специалисти, редовната консумация на растителни фибри, намалява с до 35% образуването на полипи на дебелото черво.
 
Семена от чиа
 
Консумацията на само 2 супени лъжици семена от чиа ще ви осигури до 40 процента от дневните нужди от фибри. Както и мляното ленено семе, те детоксикират червата, като подобряват и храносмилането. Може да ги накисвате предварително във вода, да ги добавяте към овесена каша, смутита, кремчета.

Хапвайте сардини, пъстърва и сьомга
 
Рибата е суперхрана, която е важна не само за здравето на очите, сърцето, но и за здравето на червата. По-мазните видове като сьомга, сардини и пъстърва, ни осигуряват полезните омега-3 мастни киселини. Според учени тези хранителни елементи могат да намалят риска от развитието на ракови клетки на дебелото черво. Ето защо хапвайте 2-3 пъти седмично риба, ако обичате скумрия, тя също влиза в списъка на полезните риби.

Останалите полезни храни вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase