Снимка: pexels

Холестеролът е липид, съдържащ стерол, който се намира в клетъчните мембрани на всички тъкани в човешкото тяло. Той участва в редица функции в организма, като синтез на хормони, жлъчни киселини, витамин D.

Нашето тяло синтезира холестерол, но го приемаме и чрез храната. Когато синтезираният холестерол и този, който сме получили от храната попаднат в черния дроб, те се свързват с липопротеидни комплекси с ниска плътност или с LDL, наричан още лош холестерол.

Липопротеините с висока плътност (HDL) са добрият вид холестерол. Те заедно с лошия и триглицеридите, съставляват нивата на общия холестерол.

HDL е като "прахосмукачка" за холестерол в тялото. Когато го поддържаме в необходимите нива, той премахва допълнителния холестерол, като намалява риска от натрупване на плаки в кръвоносните съдове.

За да поддържаме здравословни нива на холестерола, трябва да поддържаме здравословно тегло, да спортуваме редовно, да избягваме трансмазнините, тютюнопушенето, алкохола. Добре е да хапваме авокадо, както и тези полезни храни, ако искаме да повишим нивата на добрия холестерол.

Добавете към менюто си зехтин

Видовете здравословни мазнини, намиращи се в зехтина, могат да намалят възпалителното въздействие на LDL холестерола върху тялото. Използвайте зехтин, когато готвите, за овкусяване на сосове, салати.

Фасул и бобови растения

Тези полезни култури са чудесен източник на разтворими фибри, освен това са подходящи за диета. Добавете към менюто си черен боб, леща, грах. Освен това консумацията им ще ви осигури фолиева киселина, която е важна за редица процеси в тялото, както и за здравето на сърцето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар