Снимка: Istock

Стевията е растение, което се използва още от древността като заместител на захарта, тъй като листата му имат доста сладък вкус. В тях се съдържат естествени захари, които придават характерния сладък вкус на ястия, десерти и печива, но са много по-здравословни от рафинираната захар.

Стевията е родом от Южна Америка. Използвана е в продължение на стотици години като подсладител. Тя е около 40 пъти по-сладка от захарта, но не влияе на глюкозата в кръвта по същия начин като рафинираната захар.

Кои са основните ползи от консумацията на стевия?

Контрол на диабета

На страдащите от диабет се налага да се въздържат от захарта и да я заменят максимално с алтернативни подсладители. Стевията е чудесна за тази цел, тъй като не повишава нивата на кръвната захар. Тя допринася и за намаляване на усложненията, възникнали заради неконтролирани нива на глюкоза в кръвта.

Отслабване

Стевията е с ниско съдържание на калории. Това я прави идеална като заместител на захарта по време на диети и хранителни режими с цел намаляване на телесните мазнини.

Регулира кръвното налягане

Стевиозидът в стевията е вид гликозид, съдържащ се като активно вещество в това растение. Той помага на кръвоносните съдове да се отпуснат. Като следствие от това кръвното налягане се нормализира. Стевията има свойството да улеснява извеждането на излишния натрий от кръвта, което оказва допълнително положително влияние върху кръвното налягане.

Стевията намалява стреса в организма като по този начин балансира кръвообращението и състоянието на стените на кръвоносните съдове.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase