Снимка: Getty Images

Клинично проучване, ръководено от университета "La Trobe", показва, че яденето на риба като сьомга, пъстърва и сардини като част от здравословното хранене може да намали симптомите на астма при децата, пише Медикъл Експрес.

Международното проучване е установило, че децата с астма, които са следвали здравословна средиземноморска диета, обогатена с мастни риби, са подобрили белодробната функция след шест месеца.

Водещият изследовател Мария Папамайкъл от "La Trobe" казва, че резултатите са добавени към нарастващия брой доказателства, че здравословното хранене може да бъде потенциална терапия за детска астма.

"Вече знаем, че диета с високо съдържание на мазнини, захар и сол може да повлияе върху развитието и прогресирането на астмата при децата и сега имаме доказателства, че е възможно справяне с астматичните симптоми и чрез здравословно хранене", допълва Папамайкъл. "Мастната риба е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства. Нашето проучване показва, че яденето на риба само два пъти седмично може значително да намали възпалението на белите дробове при деца с астма".

"След традиционната средиземноморска диета, която е с високо съдържание на растителни храни и мазна риба, може да бъде лесен, безопасен и ефективен начин за намаляване на симптомите на астма при децата", казваа професор Катрин Итсиополос, съ-изследовател.

"За съжаление, честотата на астма в световен мащаб остава висока. Наложително е да идентифицираме нови терапии, които да използваме заедно с конвенционалните лекарства за астма", казва доцент Биркан Ербас от Училището по психология и обществено здраве на "La Trobe" и експерт по астма и алергии.

Проучването обхваща 64 деца от Атина в Гърция, на възраст от 5 до 12 години, които имат лека астма. Изследователи от Австралия и Гърция разделят децата на две групи и инструктират половината да ядат две ястия от варени мастни риби (най-малко 150 грама) като част от гръцкото средиземноморско хранене всяка седмица в продължение на шест месеца. Останалите деца следват нормалната си диета.

В края на проучването те открили, че групата, която яде риба, е намалила бронхиалното възпаление с 14 единици. Всичко над 10 единици е важно съгласно международните насоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase