Снимка: Bulgaria ON AIR

Само преди дни световната общност отбеляза Световния ден на контрацепцията. За съжаление темата за сексуалното здраве е тема, обявявана често за табу. В някои общности контрацепцията се отрича напълно, а това води до редица проблеми при младите момичета.

Знаят ли и доколко да се предпазват младите хора у нас? За сексуалното образование и култура - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират д-р Иван Диков от "Майчин дом“ и Марияна Стоянова от Алианс на българските акушерки.

"За съжаление най-честата практика при избора на контрацептивен метод във всички възрастови групи в България е самолечението", заяви в предаването д-р Иван Диков.

Специалистът коментира също и опасенията, че контрацепцията намалява раждаемостта в България, което по думите му категорично не е вярно.

"Контрацептивите намаляват проблемите, които могат да възникнат при хората, които биха искали да имат деца на по-късен етап", коментира д-р Диков.

Идеята на контрацептивите е детето да бъде максимално желано и от двамата родители и когато подходящият момент дойде, то да се появи.

Често хората, решили да приемат контрацептиви, не се консултират със специалист, а отиват директно в аптеката. Това може да доведе до сериозни здравни проблеми, коментира Марияна Стоянова.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase