Снимка: Pixabay

Въглехидратите имат лоша слава заради факта, че биват свързвани със захарите. Заради това много хора ги премахват от диетата си или драстично намаляват приема им, за да запазят размерите на талията. 

Полезните въглехидрати обаче са жизненонеобходими на тялото, за да извършва правилно всички функции в органите и тъканите.
 
Важно е да се знае, че само някои видове въглехидрати са вредни за здравето. Останалите ви дават енергия, която можете да използвате, за да намалите теглото си като тренирате достатъчно.
 
Сложните въглехидрати като пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, бобовите растения например, са все полезни и много важни за организма въглехидрати.
 
За разлика от тях, рафинираните брашна, сладкишите, белият хляб, пастата, бисквитките и всички останали пакетирани тестени храни са онези лоши въглехидрати, заради които лишавате организма си от полезните.
 
От колко въглехидрати на ден се нуждаете?
 
Всичко зависи от масата и телесното ви тегло, физическата ви активност, здравословното състояние и наличието на определени заболявания, свързани с обмяната на веществата.
 
Най-общо казано, човек със средно тегло от 70 кг се нуждае от приблизително 0,75 грама въглехидрати на един килограм телесно тегло.
 
Изследване на Dietary Guidelines for Americans препоръчва 45 до 64% от приетите калории за деня да идват от полезните въглехидрати. Това означава, че ако приемате около 2000 калории на ден, 900 до 1300 от тях трябва да идват от сложните въглехидрати или около 225 до 325 грама.

Признаците вижте в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase