Източник: Reuters

Лятото и слънцето са щастие и здраве! Ползите от правилно провежданите слънчеви бани е свързана с добър тен, закаляване, синтез на витамин Д и калций. Това неоспоримо е полезно за тялото, но с някои малки подробности. Докато при повечето хора лятото носи радост и ползи със своето здраво слънце и хубави температури, то за една малка група то по-скоро предвещава тревоги.

 
Пример са болните със заболявания на съединителната тъкан (колагенози)
 
Има някои автоиумунни болести, като системния лупус еритематодес, при които слънцето може и да вреди. Лятото, когато слънцегреенето е по-силно и продължително, а температурите навън са по-високи, хората имат склонност да обличат леки и изрязани дрехи. Поради съвкупност от всички тези причини именно този сезон най-явно се проявява раздразването на откритите телесни зони след излагане на слънце (фоточувствителност)
 
Кожата може да се зачерви (появява се еритем), да се усеща сърбеж и дори болка. След разчесване и дори спонтанно, е възможно дори да се открият разранявания. Засегнатите зони са обикновено ръцете, краката, шията, деколтето. Най-типично е засягането на областта на лицето. Обикновено се наблюдава характерна червенина по носа и двете странични части на лицето във вид на „крила на пеперуда“.
 
Прочети повече за другите ревматологичните заболявания в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase