Източник: Reuters

За възникване на алергичните заболявания отношение имат както генетичните фактори – т. нар. фамилната обремененост, така и факторите на околната среда. Тенденцията за увеличаване на броя на пациентите с различни видове алергии се обяснява основно с факторите на средата и влиянието им върху експресията на гените.

 
Проблемът с нарастващия брой алергени се обяснява както с бързите темпове на индустриализацията, така и разрастващата се международната търговия имаща отношение към сблъсъка с нови храни, растения, химични съединения, които съдържат непознати за организма вещества-превръщащи се в потенциални алергени. Не е случаен фактът, че в развитите страни процентът от населението с алергия е в пъти по-голям от този в развиващите се.
 
Познаването на рисковите фактори позволява възможността за профилактика на въздействието им чрез тяхното елиминиране или поне избягване.
 
Най-общото разделяне на видовете алергени може да бъде направено чрез сепарирането им на иританти в затворени помещения и такива на открито.

Прочети повече за видовете алергени в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase