Проблеми и излишна паника заради новия регламент за защита на личните данни. За затруднения сигнализираха лекари и пациенти, съобщи Bulgaria ON AIR.

В някои здравни заведения хората попълват декларации, че са съгласни болницата да ползва личните им данни, което бави прегледите.

Според Комисията за защита на личните данни възникналите затруднения не са заради правилата на регламента, а заради тяхното неразбиране и неправилно тълкуване.

Болниците могат да изискват подписването на декларация само в случай, че личните им данни се използват за дейности, които не са свързани със здравеопазване.

"Глобите за нарушаване на регламента са солени. Болниците предават информация към Здравната каса, ресорното министерство, а данните за здравословното състояние на хората е чувствителна информация", посочи д-р Гергана Николова.

Законът за здравето регламентира ползването на личните данни на пациентите и не е необходимо те да попълват декларации. Пациенти и медици твърдят, че засега проблем и опашки заради новия регламент няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase