Pixabay

Пролетта е в разграда си. Около дома ни или работното място тепърва ще се коси тревата. Това е предпоставка за ухапване от кърлеж. Затова ще разгледаме какво представлява кърлежовият енцефалит. 

Менингеална - началото е типично, но се развива само менингеален синдром (дължи се на дразнене на мозъчните обвивки) и промени в ликвора (гръбначномозъчна течност) и протича благоприятно.

Менингоенцефалитна и енцефалитна - протича с характерно начало и бързо развитие на енцефалитни симптоми - промени в съзнанието, гърчове, централни (причинени от увреждания на централен двигателен неврон) парези (частично нарушена загуба на движението на мускулна група) и парализи (пълна загуба на движението в определена мускулна група) и др. Не се наблюдават вяли парези и парализи.

Полиомиелитоподобна - характеризира се с типични вяли парези и парализи на шията и раменния пояс.

Средноевропейска форма - причинява се от вариант на вируса. Клинично не се различава съществено от далекоизточния енцефалит, но протича по-благоприятно и в две фази: Началната фаза се характеризира с висока температура, главоболие, отпадналост, леки диария и гадене, рядко и хепатоспленомегалия (едновременното увеличение на слезката и черния дроб). След 4-7 дни състоянието се подобрява и температурата се нормализира. След неколкодневен период без повишена температура настъпва втората фаза. Температурата отново се покачва до 40°С, общото състояние се влошава и се появяват менингеални и енцефалитни симптоми както при източния енцефалит, но по-леко изразени.

По тежест се различават леки, средно тежки, тежки и фулминантни (мълниеносни) форми.

Още за клиничните прояви на кърлежовия енцефалит, четете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase