Reuters

Дори след отминаването на сезона на простудите проблемът на много хора с хремата не отшумява, защото скоропостижно навлизаме в периода на пролетните алергии. Едно от най-досадните и неприятни проявления на хремата е затрудненото дишане през носа с периодично запушване на ноздрите. Интересно е, че те почти никога не се запушват едновременно, а през повечето време дишането е по-затруднено само през едната от тях.

 
Този феномен е най-отчетлив при хрема, но истината е, че дори в нормално състояние едната ноздра на носа ни винаги е по-непроходима от другата. Освен това ноздрите сякаш се редуват периодично да се запушват и пропушват почти неусетно. Оказва се, че това явление има своето биологично обяснение.
 
Процесът на непрекъснато променяне проходимостта на двете носни ноздри се регулира неволево от структурите на вегетативната нервна система. Това са същите структури, които поддържат протичането и на други неволеви жизнени процеси като храносмилането, сърдечната дейност и други.
 
По отношение на носа, вегетативната нервна система се явява регулатор на т.нар. назален цикъл, гарантиращ, че всяка ноздра непрекъснато ще изпълнява безпроблемно функциите си. Установено е, че този цикъл се рестартира по няколко пъти дневно и промяната в проходимостта на ноздрите може изобщо да не  бъде усетена. Процесът е по-отчетлив единствено при хрема, когато дишането е затруднено и пропушването на едната ноздра се усеща осезаемо.
 
Още за причините за запушването на едната ноздра през пролетта, четете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase