Reuters

Помогнаха ли ви да кърмите и в легнало и в седнало положение, преди да ви изпишат от родилното отделение? Хубаво е да умеете да го правите и в двете пози, но ако не успявате, това не е проблем. Изберете, най – удобната за вас и бебето ви, поза.

 
Важно е вие самата също да изпитвате удоволствие от кърменето. Напрегнатите мускули ви карат да се чувствате изтощена, когато кърменето приключи, вместо да сте отпочинала и спокойна.
 
Кърмене в легнало положение е най – доброто решение, когато имате нужда от почивка, когато почти заспивате – и не на последно място – когато имате болки в долната част на корема след раждането. Легнете на една страна, като облегнете едното рамо плътно върху матрака, подложете си удобно с възглавници под главата. Проверете дали главата ви е на възглавницата така, че да можете да виждате детето си, без да се напрягате.
 
Тялото ви трябва да бъде неподвижно на една страна, без да се клатите. По – стабилна ли сте, ако свиете едното коляно? Почувствайте, че раменете ви почиват, въпреки че държите детето. Бихте си помогнали доста, ако подпъхнете края на одеялото или пухената завивка под гръбчето на детето – така няма нужда да полагате много усилия, за да го държите достатъчно близо до себе си и да запазите добрата поза на кърмене. А и ако заспите, то няма да падне от леглото.
 
Кърмене в седнало положение ни помага да следим нещата в началото. Седнете колкото може по – изправена. Ако се облегнете назад, гърдите се разливат в страни, което ще затрудни бебето да засуче. 

Още съвети за кърмене в правилната поза, може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase