Ако очите са прозорец към душата, то белият дроб е вратата към тялото ни. Страната ни отново удря дъното на поредната класация. България е на първо място по заболеваемост от белодробни болести. Статистика показва, че при 10 тежко болни пациенти, почти половината са резултат именно от белодробно заболяване. На какво се дължат и колко опасни могат да бъдат – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на пулмолога Александър Симидчиев.

Статистика на Световната здравна организация показва, че 7 милиона души годишно умират заради мръсния въздух. Това означава всеки девети човек. Проблемът с високите нива на фини прахови частици винаги е на дневен ред, но все още остава нерешен. Колко е опасен мръсния въздух и как да се предпазим и помагат ли маските?

Още по темата

"Маските трябва да пасват добре на лицето. Отстрани не трябва да влиза въздух и те трябва добре да филтрират фините прахови частици. Обикновените маски, които се продават не могат да правят това", коментира експертът.

По думите му те предпазват от болести, които се предават по въздушно-капков път.

През лятото нивата на фини прахови частици определено спадат. Но как да се подготвим за идващата зима и можем ли да се пазим от въздуха, който дишаме?

"Ако предприемем мерки, които своевременно да уведомяват хората, че такъв проблем съществува и след това да им каже как да се предпазват, това би довело до определен позитивен ефект", посъветва пулмологът.

Най-често срещаните белодробни заболявания са респираторните. Такова е и астмата, от която страдат все повече деца. Защо?

"Белият дроб е входната врата за всичко, което има в околната среда. Затова той е първият увреден орган", сподели Александър Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase