Снимка: Reuters

Искате да балансирате щитовидната жлеза, да се погрижите за здравето на очите и да консумирате вкусен и полезен продукт, който няма много мазнини и не би повишил нивата на холестерола ви?

Отбийте се в най-близкия биомагазин и попитайте за гхи. Гхи е пречистено масло, част от индийската, непалската кухня, препоръчано от аюрведа. Неговите вкус, аромат и цвят, зависят от вида масло, което е използвано за приготвянето на гхи. Така например може да намерите и кокосово гхи или такова приготвено от краве масло.

Още за ползите от консумацията му вижте в следващите редове.

Гхи има висока точка на задимяване (250 ° C или 482 ° F). Може да готвите, печете, пържите с него и то няма да се разпада на свободни радикали като много други масла.

Пречистеното масло не се разваля лесно, така че няма нужда от охлаждане. Ако страдате от лактозна непоносимост, консумацията на гхи не би трябвало да ви навреди, тъй като при приготвянето му премахват млечния белтък и холестерина.

Консумацията на гхи ще достави на организма ви мастноразтворими витамини А и Е.

Този ценен продукт е богат и на витамин К2 и конюгирана линолова киселина – антиоксидант с антивирусни свойства. От друга страна, витамин К2 е изключително важен за здравето на костите, кожата, намалява риска от образуването на плаки в артериите и развитието на сърдечни проблеми.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase