Кореноплодните зеленчуци са изключително полезни. Те носят богата палитра от хранителни вещества и витамини на организма, което подпомага важни функции и подобрява здравословното състояние.
Какво представлява черната ряпа?
Черната ряпа води произхода си от Азия и Европа. Кората ѝ е тъмнолилава до черна, заради което носи и това име. Вътрешността ѝ е бяла. Известна е и като испанска ряпа. Вкусът ѝ е по-наситен и силен от този на останалите видове ряпа, което я прави по-забележима.
Какво съдържа черната ряпа?
В нея се съдържат невероятно много полезни вещества, сред които цинк, мед, селен, антоцианини, антиоксиданти, ензими, витамини А, В, С, Е.
За какво е полезна черната ряпа?
Здрава кожа
Детоксикиращите свойства на витамин В и Е в този прекрасен зеленчук имат мощно действие в опазване здравето на кожата. Те са мощни противовъзпалителни агенти, които потискат стреса, стареенето и злокачествените процеси в кожата.
Функция на черния дроб
Глутатионът е един от най-важните антиоксиданти в организма, който носи отговорност за това черният дроб да не натрупва много токсини в себе си. Въпреки това с възрастта нивата на глутатион спадат. Черната ряпа повишава тези нива и помага за детоксикирането на черния дроб.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар