Reuters

Оказва се, че отпадането на тютюневия дим не е единствено условие, за да се намали токсичността на цигарите. Учени доказаха, че и електронните цигари имат изразено негативно действие, дължащо се на ароматизаторите, които те съдържат. Установено е, че определени съставки в тях действат токсично върху белите ни кръвни клетки като токсините са с различно съдържание в различните типове ароматизатори.

 
Сравнително скорошното пускане на пазара на електронните цигари е причина общия им ефект върху организма в дългосрочен план все още да не е напълно установен. Според данните от някои изследвания дори безтютюневите цигари не може да се считат за безопасни Не едно от тези проучвания подчертава, че токсичния ефект може да дойде и от съставки, които не присъстват в обикновените цигари, а са представени само при електронните. Една от тези съставки са веществата, придаващи съответния аромат на електронните цигари.
 
Проучване на екип от университета Рочестър в Ню Йорк се фокусира върху изясняване ефекта на ароматизаторите върху имунната система и по-конкретно върху белите кръвни телца – основните компоненти на имунитета.

Още за изследването върху електронните цигари може да прочетете в Puls.bg 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase