Снимка: Pixabay

Анализ на минимално количество кръв, който диагностицира Алцхаймер, е нов метод, разработен от Японския изследователски център по дълголетие, предава "Ройтерс".

Методът е базиран върху отделяне на вещества, свързани с бета амилоидите - пептиди, смятани за една от основните причини за заболяването, и по-нататъшното сравняване на съотношението между тях посредством идентифициране на молекулите с различна маса.

Това позволява да се установи наличието на излишно натрупване на бета амилоиди в мозъка и образуването на т.нар. амилоидни плаки. Както отбелязват учените, за извършване на подобен анализ са достатъчни 0,5 милилитра кръв.

До тези изводи учените стигнаха, след като изследваха 230 пациенти на възраст между 60 и 90 години в Япония и Австралия. В 90 % от случаите, поставените въз основа на кръвния анализ диагнози, съвпаднали с онези, които били поставени с общоприети методи за откриване на болестта на Алцхаймер - позитронно-емисионна томография и изследвания на гръбначномозъчната течност.

"Възнамеряваме да използваме новия метод при изследвания на възрастни хора, за които се подозира, че са засегнати от деменция", заяви ръководителят на центъра Кацухико Янагисава.

Деменцията е свързана с деградация на паметта, умствените способности и поведението. Заболяването засяга най-вече възрастни хора. Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция - около 60-70 на 100 процента, а в световен мащаб заболелите са 50 милиона души.

/БТА/

Коментари Напиши коментар