Снимка: Pixabay

За колбасите сме чели и чували колко са вредни и какви опасности крият. Учените от университета в Глазгоу потвърждават тезата, след като са провели изследване, съобщава в. "Метро, цитиран от БТА.

В него са участвали 260 жени на средна възраст, а изводът е, че употребата на обработени меса е свързана с повишен риск от възникване на злокачествени тумори. Специалистите констатирали конкретни данни, а именно, че дневният прием дори на 9 грама обработено месо увеличава вероятността от развитие на карцином на гърдата с 15 процента.

Това количество е равностойно на три резенчета бекон или на два кренвирша за седмица. Отбелязва се, че опасността идва именно от обработения продукт.
 

При предишно изследване на СЗО беше установено, че консумацията на 50 грама обработено месо дневно повишава риска от колоректални тумори с 18 процента.

В развитите страни колоректалният карцином е второто най-често злокачествено заболяване при жените след рака на гърдата и третото по честота при мъжете след рака на белите дробове и простатата.

Честотата на заболяването в световен мащаб варира, като тя е най-ниска в Африка и Азия, а е най-висока в Европа, Северна Америка и Австралия. Доживотният риск за развитие на колоректален карцином в развитите страни е около 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase