Reuters

Вкусовите усещания при нас, хората, са изключително развити. Особено място сред тях заема афинитетът към сладкото. Въпросът обаче е да намерим подходящото „сладко“ без да вредим прекалено много на зъбите си. 

Стевията е продукт, получен от растението стевия. Тя е 250-300 пъти по-сладка от обикновената захар. Стевията се прилага в голям брой продукти като напитки без захар, сладка, плодови млека, десерти, шоколади, бира. Тя може да се използва едновременно с обикновената захар, за да намали последната и калориите от нея. В такъв вид се прилага в напитките на кока-кола и спрайт.
 
Ефектите на стевията върху целия организъм- хубавото е, че тя не съдържа калории и въглехидрати, гликемичният индекс е 0 и не увеличава нивото на кръвната захар.
 
Безопасна е за употреба, особено от диабетици, деца, бременни жени и пациенти с изразени алергични реакции.
 
Стевията е добро средство за борбата с килограмите, защото помага за намаляване на количеството калории. Заместването на 100 чаени лъжици захар със стевия, намалява количестото калории със 100.
 
Лактоза или това е млечната захар. Лактозата се намира в животинското мляко, като концентрацията й е различна в различните млека.
 
Ефект върху денталното здраве - след прием на мляко, лактозата се разгражда от микроорганизмите до киселини, което довежда до бързо спадане на рН. Но въпреки това, млякото съдържа и калций, фосфор, протеини и витамини, така че действието му е по-малко кариесогенно от това на другите дизахариди. Млякото е доказана протективна храна за зъбните тъкани.
 
Ако обаче млякото дълго време се задържа около зъбните повърхности, което се случва често при кърмене или хранене с бутилка, с мляко при кърмачетата, действието на лактозата е значително. Тогава се създават условия за развитие на кариес на ранното детство.
 
Още за захарите, полезни за зъбите, може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase