Снимка: pexels

Знаете ли, че прекалената консумация на консервирана риба тон носи рискове за здравето? Това се дължи на факта, че рибата съдържа живак, а натрупването му в организма може да причини проблеми със зрението, слуха, речта, мускулна слабост.

Търсейки варианти да се храним по-здравословно, понякога може да прекалим с консумацията на някои храни. Въпреки че те носят редица ползи за здравето, в по-големи количества може да се окажат токсични.
Вижте някои от тях.

Черен дроб

Консумацията на черен дроб има редица ползи за здравето. Той е богат на основни хранителни вещества, като желязо, В12, витамин А и мед.

В 100 грама говежди черен дроб се съдържа повече от шест пъти препоръчителния прием на витамин А и седем пъти повече мед.

Витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че се съхранява в тялото ни. Ето защо излишъкът може да причини симптоми на токсичност на витамин А.
Тези симптоми могат да включват проблеми със зрението, костна болка и повишен риск от фрактури, гадене и повръщане.
Токсичността на медта може да доведе до оксидативен стрес, невродегенеративни промени и може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер. Ето защо хапвайте черен дроб не повече от веднъж седмично.

Бразилски орех

Знаете ли, че в 100 г от ядките се съдържа приблизително 2000% от дневната норма на селен? Несъмнено селенът е важен хранителен елемент, който участва в редица процеси в организма. Но той е и токсичен, може да доведе до загуба на коса, чупливи нокти, неврологични проблеми и сърдечна недостатъчност. Ето защо хапвайте бразилски орех в по-малки количества и не всеки ден.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase