Reuters
Бронхилитът е често срещана белодробна инфекция особено при малки деца и кърмачета. Както показва името му, при заболяването се засягат малките въздухоносни пътища – бронхиоли. Причинителите са най-често вируси, а заболеваемостта се увеличава значително през зимните месеци на годината – от октомври до март.
 
В началото бронхиолитът се проявява с общи симптоми, наподобяващи тези при банална вирусна инфекция. Впоследствие обаче състоянието постепенно се влошава с развитие на типичната клинична картина. Продължителността на заболяването варира – от няколко дни до няколко седмици. При кърмачета и при тежко протичане на болестта се налага лечение в болница, където детето да бъде под активно наблюдение.
 
Какви са причините и какво се случва в белите дробове?

Най-честият причинител на бронхиолит в детска възраст е респираторно-синцитиалният вирус (RSV). Много други вируси обаче могат също да предизвикат възпаление на бронхиолите, включително грипните вируси. Тези инфекциозни причинители много лесно се предава от дете на дете по въздушно-капков път – при кихане, кашляне, говорене. Освен това, попадайки в околната среда по повърхността на различни предмети и играчки, лесно се пренасят към респираторния тракт при докосване и игра.
 
Попаднали в дихателните пътища, вирусните агенти предизвикват оток и спазъм на малките бронхиоли. Това ограничава движението на въздуха през тези най-малки въздухоносни пътища и затруднява издишването. Поради тази причина белите дробове са прераздути с въздух, който обаче по-слабо се вентилира и съответно обменя. Това рефлекторно води до учестяване на дишането с цел към дробовете да достигне по-голямо количество кислород.
 
Кои са рисковите фактори?

Най-застрашени са кърмачетата под 6-месечна възраст, тъй като белите им дробове все още са незрели, а имунната им система не може да се справи толкова успешно с патогенните причинители, както при по-големите деца. Други рискови фактори, които се асоциират с повишена заболеваемост от бронхиолит, са:
Недоносеност, особено при кърмачета с бронхо-пулмонална дисплазия;
Подлежаща вродена сърдечна малформация, която увелиава обема кръв към белия дроб (пороците с ляво-десен шънт);
Подлежащо хронично белодробно заболяване;
Нарушен имунен статус;

Oще за бронхолитът при децата може да прочетете в Puls.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase