Reuters

Болките в кръста са сравнително често оплакване. Възрастните хора се шегуват, че ако нищо не те боли няма как да разбереш, че си още жив. И до някъде е така – нормално е от време на време човек да го понаболява тук или там – когато се е преуморил или е настинал, a областта на кръста е застъпен представител на този род дискомфорт.

 
Когато обаче не сме обърнали внимание на червената светлина, че е време за почивка, или пък без да знаем сме развили заболяване, болката в кръста може да стане продължителна, мъчителна и смущаваща.
 
На хора с такива оплаквания нерядко им се налага да обиколят няколко специалиста от различни области преди да стигнат до причината и лечението на заболяването си. Това е така, защото причините на симптома включват немалък кръг от органи и системи. Ето няколко насоки:
 
Проблемът е в кръста
 
Най-честата причина е отклонение именно в областта на кръста. Когато болката не се съпровожда от други общи оплаквания и пациентът я свързва с неправилна поза или натоварване, е високо вероятно да се дължи на някое от следните:
 
Мускулно-ставно засягане;
Херния на междупрешленните дискове;
Артрит и остеопороза;
Невралгия.
 
Задълбочен клиничен преглед и изобразителни методи са необходими за посочване къде точно е изменението.

Гинекологични причини
 
Те варират от нормални физиологични явления до сериозни болестни процеси. Често са свързани с оплаквания от подуване, което пък се отразява и като дискомфорт и болка в кръста.
 
Известно е, че менструацията и предменструалният период могат да се съпътстват от мускулни спазми, тежест и болка в корема, както и в кръста. Тези явления са регулярни и едва ли могат да изненадат пострадалата.
 
Много силните болки в корема и кръста биха могли да са признак на ендометриоза.
 
В ранните етапи на бременността също може да има изразена болка в кръста, която да се обърка с предменструален синдром. Извънматочната бременност е опасно състояние, за което също трябва да се мисли.
 
Още за причините, водещи до болка в кръста, може да прочетете в Puls.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase