Снимка: Reuters

Болестта на котешкото одраскване или фелиноза настъпва при одраскване или ухапване от котка, както и при попадане на слюнка върху наранена кожна повърхност. Бактериалният причинител, Bartonella henselae, се изолира от слюнката на котките, като не предизвиква заболяване у тях. Той се пренася посредством бълхите от едно животно на друго.

Първият признак на инфекцията е появата на мехурче или подутина, което се появява няколко дни след ухапването. Това е входната врата, от където бактериите навлизат в организма. Най-често се откриват по ръцете, дланите, скалпа, главата и обикновено не са болезнени.
 
Няколко седмици след ухапването се подуват околните лимфни възли. Те най-често се откриват под мишницата, по врата, в ингвиналната област. Размерите им варират от 1 до 3 см, като околната тъкан около тях е оточна. Кожата над възпалените лимфни възли е по-топла и зачервена. При повечето деца подутите лимфни възли са основният симптом на заболяването.
 
Могат да бъдат налице още някои общи симптоми, като повишена температура, гадене, намален апетит, главоболие, обрив, зачервено гърло, отпадналост. В следващите 2-4 месеца постепенно подутите лимфни възли претърпяват обратно развитие.
 
Как се поставя диагнозата и какво е лечението?
 
Лекарят диагностицира заболяването по анамнезата за котешко одраскване и клиничния преглед на детето. В някои случаи е необходимо провеждане на някои лабораторни изследвания, например кръвна картина, фактори на възпаление, микробиологични изследвания.
 
Обикновено не се налага провеждане на специфично лечение. При по-тежко протичане може да се назначи курс с антибиотик.
 
Децата, диагностицирани с болест на котешкото одраскване не трябва да бъдат под карантина. Не е необходим постелен режим и ограничаване на двигателната активност при добро общо състояние на детето. При болка в областта на възпалените лимфни възли може да се даде нестероидно противовъзпалително средство.
 
Болестта на котешкото одраскване не може да се предава от един човек на друг. Бактериите се разпространяват единствено при одраскване или ухапване от инфектирана котка. Друг начин за заразяване е при попадане на слънка на заразена котка върху наранена повърхност на кожата. Има случаи на няколко заразени членове от едно и също семейство. Преболедуването на фелиноза създава имунитет за цял живот.

Още за лечението на болестта на котешкото одраскване може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase