Снимка: архив, Булфото

Очакваният дефицит за годишния бюджет на Здравната каса е 35 милиона лева. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

"Решаването на този проблем изисква нова политическа стратегия, която управляващите трябва да създадат. Контрол има, но трудно се прилага, тъй като системата така е направена. Различните болници могат да спазарят лекарствата си от различни фирми на различни цени – това няма как да се следи в момента", отбеляза професор Радослав Гайдарски в студиото на "България сутрин".

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков проблемът идва от няколко разминавания.

"Основният проблем е, че ние се опитваме с инструменти от миналото да упражняваме контрол днес. Преди всичко беше обединено, а сега сме в пазарна система – трябват ни нови методи за контрол. Друго съществено разминаване е това между възможностите и обещанията. Здравната каса обещава повече, отколкото може да покрие", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Гайдарски подчерта, че дефицитът в НЗОК няма да бъде преборен чрез демонополизация, поне не по начина, по който е заложена.

 

Коментари Напиши коментар

11

анонимен

преди 2 месеца

и какво ни интересува пишете чичо и стрина на село като получат криза какво
правят трьгват директно кьм гробищата благодарение на здравната реформа
поне така се говори

10

Анонимен

преди 2 месеца

Москов добре го беше измислил за трите пакета, но не му приеха идеите. Защо отмениха това, който плаща по-високи вноски, да ползва разширен пакет с високоспециализирани изследвания. Така е по цял свят, а тука - никаква събираемост на здравните вноски.

9

Анонимен

преди 2 месеца

Защото дворовете на болниците и родилните домове пълни с хора, неплащали здравни осигуровки. Докога бедния работещ месечно за 460 лв /чисти 320 лв./ ще издържа тези, които са без никакъв принос към Здравната система?