Снимка: архив, Булфото

С приближаването на есента времето застудява, прекарваме повече време в закрити помещения, децата тръгват на училище и детска градина. Това създава условия за разпространение на вируси.

Последната справка на Министерството на здравеопазването (28 август до 3 септември) показва леко повишение на вирусните заболявания. През това време са регистрирани общо 1957 случая на остри заразни заболявания срещу 1825 за предходната седмица. От тях 1131 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 1061 за предходната седмица, пише "Труд".

Вирусите, които ни атакуват през есента, съществуват целогодишно, но с промените на времето се създават благоприятни условия за тяхното разпространение. "Когато хората се събират по-често на закрито, обменят аерозолите, които се отделят придишане, кихане или кашляне, освен това застудяването прави лигавицата по-чувствителна и податлива", обяснява доц. Атанас Мангъров - Началник на Детската клиника в Инфекциозна болница - София и ръководител на катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Мединицския университет в столицата.

Най-честите вирусни инфекции, които ни атакуват през есента, се разпространяват по въздушно-капков път като риновируси, реовируси, аденовируси, парагрипни, респираторно- синцитиални и други вируси.

Децата са по-уязвими и податливи на вирусни инфекции, защото не са се сблъсквали с тях. "Когато човек се сблъсква с всеки ден от тези многобройни видове вируси, създава имунитет и никога повече не се разболява от същия този тип, възрастните имат много по-богата имунологична памет и в значителна степен са защитени от тях", казва доц. Мангъров.

С тръгването на децата на училище и детска градина се създава фактор за повсеместното разпространение на вирусите. "В един клас има около 20 деца, а зад всяко едно стоят неговите родители и роднини, затова в началото на годината обикновено настъпва увеличаване на броя на заболелите", обяснява специалистът. Критерият, по който родителите могат да познаят, че детето им е болно и трябва да си остане вкъщи, е дали има температура. Температура от 37.1 градуса е толкова информативна, колкото и 39.9, че детето е  болно.

Вирусните заболявания са самоограничаващи се и преминават спонтанно. Важно е да се създадат необходимите условия организмът да се справи с тях. Около една седмица, максимум десет дни, е периодът, в който човек трябва да си стои вкъщи, за да премине заболяването. "Високата температура не бива да се сваля на всяка цена, защото чрез нея от една страна организмът активира защитите си - левкоцити, ензими, антитела, от друга страна - създава неблагоприятни условия за това, което го е нападнало. Порати тази причина много често свалянето на температурата не помага, а пречи на нормалното излекуване", пояснява доц. Мангъров.

Не бива да се лекуваме в самото начало с антибиотици. Бактериалните усложнения на вирусните инфекции като гнойната ангина, възпаление на ухото или пневмония настъпват не на втория или третия ден, а към края на инфекцията - в седмия или осмия ден от нея. "Шансът да се получи бактериална инфекция е около 10-20 процента, в 80% от случаите тези заболявания минават спонтанно. Антибиотичното лечение се налага само припоставена диагноза, която да предполага такова лечение", казва още доц. Мангъров.

Грешка е при вирусна инфекция родителите да насилват децата си да се хранят, ако нямат апетит. "Когато децата са болни, те не искат да се хранят, което хвърля родителите, особено майките в ужас, като полагат всички усилия да тъпчат детето. Когато един човек е болен, нормално е да не иска да се храни, да му е лошо, но е важно да приема течности, за да не се обезводни". За да сме сигурни, че детето се е излекувало напълно, трябва поне 48 часа да е било без никаква температура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase