Снимка: архив, Reuters

Международен изследователски екип успя да създаде генномодифицирани прасенца, за да може органите им да са съвместими с човешките и да послужат за трансплантации у хора, предаде Франс прес.

Това може да революционизира присажданията на органи - сърце, черен дроб, бели дробове, давайки възможност те да бъдат отнети от прасета, вместо да се ползват редки човешки донори.

Досега трансплантациите на органи от прасета се свързваха с риск от предаване на вируси, които могат да заразят хора.

Екип под ръководството на Джордж Лърч и Лухан Ян от Харвардския университет използвал метод за клониране, за да отнеме отговорните за тези вируси гени в свинската ДНК, преди да се развият ембрионите.

Така в експериментите на частната компания eGenetics, основана от Лърч и Ян, се стигнало до раждането на 37 прасенца, чиито органи ще са потенциално подходящи за ксенотрансплантация - присаждане на базата на животински донори.

Недостигът на човешки органи за трансплантации е толкова голям, че всеки ден в САЩ умират 22-ма души, докато чакат да им бъде присаден жизненоважен орган, а свинските органи могат да достигнат идеални за хората размери, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".
 

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

13

Кривондел

преди 3 месеца

Ако не се самоунищожим, до 20 години ще сбъднем фантастиката от детството ни. Изкуствен интелект, квантови компютри, органи от животни, киборги...
И на този фон - минимална еволюция в ценностите. Тази диспропорция е заплаха за нас. Маймуни с огромни възможности за бели...

12

Анонимен

преди 3 месеца

Учените: Хората не обичат ГМО... хм... как да вкараме малко ГМО в ДНК-то им без да ги питаме? Аха! С донорство.
ПП. В ДНК се записва абсолютно всичко. Малко или много, при нас има мутации в ДНК непрекъснато. А какво ще се случи, като вкараме ГМО в ДНК? Мутации. Резултат? Неясен.

11

Ники

преди 3 месеца

От Турция до Суадитска Арабия ще има голяма клиентела!!!