Reuters

В разгара на лятото неотлъчно край нас са и комарите, както и всички други хапещи и жилещи насекоми. Съществува богат набор от репеленти за предпазване и препарати за облекчаване на сърбежа при ухапване, но те невинаги са подходящи за малките деца заради някои химически вещества, които съдържат. Как да помогнем на детето, без да му навредим? 

Най-важното правило при атака от насекоми: ако ужилването е от оса или пчела в областта на устната кухина, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ! Спешна помощ е нужна и в случай, че в резултат на инцидента се появи оток на лицето, затруднено дишане, рязко падане на кръвното налягане. Алергичните реакции при ужилване могат да са с различна тежест на изявата: от поява на обриви или отоци до тежък астматичен пристъп или дори шок. 
 
На фона на това ухапванията от комари изглеждат съвсем безобидни, но не и за малките деца, които обикновено са най-силно засегнатите. Ако ухапването е в богато кръвоснабдената област на лицето, често се наблюдават силни локални реакции с поява на големи отоци, особено около устните и клепачите на очите. Освен че изглеждат много драматично, пострадалите деца изпитват силен дискомфорт, не могат да се контролират и разчесват ухапаното място, което може да задълбочи проблема още повече с инфектиране на раната. 
 
Превенция и помощ с природни средства
 
На ухапаното място може да се сложи студен компрес с малко лед, което действа като локално обезболяващо, облекчава сърбежа и намалява отока. 
 
Масло от чаено дърво – то е природна алтернатива на репелентите и противовъзпалителните гелове с химически съставки. С него може да се направи разтвор, който да се използва за предпазване от досадните насекоми, или с малък тампон да се намаже от маслото на ухапаното от комари място.
 
В народната медицина е добре познат и доказано ефективен компресът със сода бикарбонат - към 1 чаена лъжичка сода се добавя малко вода и с получената гъста каша се намазва засегнатото място.
 
Още за средствата, с които да облекчим сърбежа след ухапване от насекомо, четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase