Reuters

От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, но всеки ухапан може да очаква силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други.

Ето как да постъпим, ако ни ухапе змия:

Първата стъпка: обездвижва се засегнатото място, движенията се минимизират, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Ако ухапаният е сам не се съветва оставане на място, по-добре е бавното придвижване към помощ. В седнало или легнало положение, ухапаното място трябва да се държи на нивото на тялото – ако се държи по-високо, отровата навлиза по-бързо и по-далеч в тялото, а ако се държи твърде ниско – възпалението, подуването и болката се увеличават.

Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи! Не се прилагат студени компреси – в началато могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на постадалите - в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоравяне на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето. 

Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около ръката, се съветва премахването на всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят се рискува спиране на кръвообръщението.

Още съвети за това да се реагира при ухапване от змия, може да прочетете в Puls.bg 

 

 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Чувала съм - мастика!Твърдия алкохол разреждал кръвта и съответно отровата.Тук казват не на алкохолаНе знам...Питай патило

10

Анонимен

преди 4 години

Алкохол 100% НЕ. Миналата година един смелчага от Царево пи половин шише ракия след ухапване и почина.Алкохола дехидратира!Колкото до съвета да не се пие вода,не знам,мен са ме съветвали да изпия, колкото се може повече вода, за да се разреди отровата,но не знам и това дали е вярно.Да не дава Господ да проверяваме .

9

Анонимен

преди 4 години

Съседка на вилата я ухапа пепелянка.Отиде на лекар чак на другия ден.Заради закъснението и беше ,,разрушена" имунната система е се лекува половин година. Беше жена на около 50-60 години.Сега е добре но казва че още си има последствия.Голям човек трудно ще умре от нашите змии,освен ако не е алергичен.Това и казали докторите.А за алкохола-твърдо НЕ !