Архив: Булфото

Биологичните продукти трябва да бъдат унищожавани по определен ред. Това е изискване в Закон за управление на отпадъците и Наредба номер 1 от 2015 година, обясни д-р Мария Петрова, изпълнителен директор на Европейския институт по медицинско право, здравен мениджмънт и обществено здраве.

Хората, които имат претенции към своите биологични отпадъци трябва да знаят, че живеят в социум, в общество, и към настоящия момент правоотношенията в това общество са уредени със съответните закони, допнълни тя пред БНР.

Още по темата

Темата е на дневен ред, след като преди дни Владимир Стоянов нанесе побой на д-р Албена Гагова в болница "Шейново", която отказала да даде плацентата на новороденото му дете.

От чисто медицинска гледна точка плацентата е полезна единствено и само за бебето по време на бременността. От юридическа гледна точка правото е казало, че след раждането на детето тя бива третирана като биологичен отпадък, категорична е д-р Петрова.

"В моята практика, консултирайки различни лечебни заведения, сме се сблъсквали с екзотични желания на пациенти, които желаят да придобият извадените им по оперативен път камъни в жлъчката, ампутиран крайник или хрущял от носна преграда", разказа тя.

По думите й в българските лечебни заведения подобни практики не съществуват, а ако съществуват, са против закона, защото всички тези неща биват третирани като биологични отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase