Reuters

Насекомите и проблемите, които водят след себе си, са особено актуални в летния сезон. В нашата страна стандартно имаме най-чест контакт с комари, бълхи, пчели, оси, стършели и кърлежи. Реакцията към ухапване или съответно ужилване e индивидуална за всеки човек, като градира от нормална и уселена към алергична и животозастрашаваща. Особено важно е да се знае как да се реагира във всички тези случаи.

 
Повечето хора имат нормална реакция след ухапване
 
Естествената реакция към комари и ципокрили е сърбеж, подуване, заервяване, пъпчици, евентуално болка, които отминават за няколко часа до дни. При бълхите сърбежът е особено силен и може да предизвика сериозни разранявания от разчесване. Те, както и кърлежите, са по-опасни не поради самото ухапване, а поради болестите, които могат да доведат след себе си.
 
Предпазването от ужилване и ухапване става преди всичко с избягване на зони, в които е известно наличието на подобни насекоми. През лятото това са места в близост до водоеми, кошери, поляни, плодни и цветни насаждния. За кърлежите това са високи неукосени треви особено при много валежи, а бълхите са в близост с различни домашни любимци. Хубаво е да се използват репеленти за отблъскване на тези вредители, особено вечер. След разходки трябва да се изгради навик да се оглежда тялото, включително и кожата на главата за намиращи се там кърлежи.
 
След ухапване върху зоната може да се постави компрес със студена вода. Някои отвари и смеси от билки се препоръчват като полезни за облекчаване на оплакванията (чесън, черен бъз, живовляк). Описват се добри ефекти и от третиране със сода, сол, оцет по специални рецепти. Според мястото на ухапване може да има някои специални грижи - например клепач, устни, където може да се насложи допълнителна инфекция. Ухапванията от кърлежи, оси и пчели изискват последващо внимателно изваждане на частите на насекомото.

Още за ухапванията от насекоми и това кога е нужно да потърсим лекарска помощ, може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Коментари Напиши коментар

7

Какво да правим при

преди 4 години

Статията дава пълен и изчерпателен отговор. Ибаси.

6

Някой

преди 4 години

Ега ти статията! С какво занимават хората.

5

при обикн. случаи

преди 4 години

Натърква се с листо от бъз или живовляк. Ало е от оса, се прави *** с накълцани листа от живовляк.