Снимка: flickr

Има големи разлики в продуктите, които се консумират на европейския и българския пазар, обявиха от Агенцията по безопасност на храните.

Например детските храни са по-некачествени в България, отколкото в Германия.

Детският шоколад в Германия съдържа декстроза, яйчен прах, 24% мляко и тъмен шоколад – 21%. В продавания у нас нещата са различни – процентите са по-ниски, разкри Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните, който обяви първите резултати от проверката за двоен стандарт при 31 продукта, купени на Запад и у нас от едни и същи производители.

Още по темата

По думите му различия има и в съдържанието на рапичното олио в детски пюрета. Сериозни разлики имало и в цените на детските храни.

Според Илиев най-сериозните разлики са открити при млечните продукти.

"При тях има констатирани различия при етикетите – описанията долу заблуждвават българския потребител, че си купува продукт като в Германия", настоя той пред  bTV.

Кравето маслото на българския пазар има 82% мазнини, а в германския – 80%. Вид сирене, продавано у нас, е с 0,2% по-ниски въглехидрати в сравнение с етикета.

"Там пише нещо, но ние като изследвахме съдържанието, се оказа, че е по-ниско", каза шефът на БАБХ.

Илиев обясни, че разлики няма единствено при месните продукти.

"Това, което е написано на етикета и в Германия, и в България е еднакво. Ние направихме изследвания за измами – да бъдат подменени видове меса или да бъде добавена соя и в същото време органолептично това да изглежда еднакво", каза Илиев.

Разлика обаче имало във вид шунка, при нас тя била пълна с вода, отколкото в Германия.

"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase