Reuters

Повечето пациенти, страдащи от хроничен гастрит, могат да установят, че често състоянието им се влошава при смяна на сезоните – обикновено пролетно време към началото на лятото и есента и дори е възможно през останалото време почти да нямат оплаквания. Този доказан факт се дължи на няколко взаимнодействащи фактора: 

Хранително поведение – през пролетно-лятно време голяма част от пациентите забравят, че не е препоръчително да се хранят обило с плодове и сурови зеленчуци, които са източник на киселини и фибри, дразнещи възпалената лигацица на стомаха. Заслужава да бъде спомената и другата крайност – недохранването. Значителен брой хора се подлагат на небалансирани диети през този сезон, което неминуемо може да обостри гастрита;
 
Адаптация към промяната – тези сезони предполагат хормонални промени, както и такива в биологичния часовник на организма. Те директно ангажират нервната система, особено вегетативната, която повлиява стомашната секреция ;
 
Атмосферното налягане – големите разлики в астмосферното налягане (и особено честите такива) подлагат кръвообращението и организма на стрес. Хормоналният отговор към този стрес предразполага към повишена киселинност на стомашния сок, както и на намалени предпазни бариери на лигавицата на стомаха.
 
Какво да правим?
 
Влошаване на състоянието извисква консултация със специалист гастроентеролог. 

Какво може да облекчи гастрита може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase