Reuters
Кърлежите са преносители на сериозен брой заболявания. Най-разпознаваемото от обществото, а и най-честото за България, е Лаймската болест.
 
Кърлежът трябва да се отстрани – бавно и внимателно, за да не се разкъсва и да не се пипа с ръце без ръкавици. Фактите са следните – за предаване на бактериите, обикновено са нужни поне 24 часа от впиването на кърлежите.
 
Ето защо след разходки на открито хората трябва активно да ги търсят – ранното им премахване силно намалява риска от заразяване.
 
След всяко кърлежово ухапване, човек трябва да се следи за симптомите, описани по-долу. Допълнително успокоение може да се получи и чрез изследване на отстранения кърлеж.
 
Заболяването не се предава пряко от човек на човек, но при бременни е възможно вътреутробно да зарази плода и да му причини увреди или аборт.
 
Откъде идват тези бактерии и какво ни причиняват, ако се срещнем с тях?
 
Техен резервоар са животните – диви, както и домашни – и те обикновено не боледуват, а са само носители. Кърлежите се заразяват от тях и ни ги доставят. Ако това се случи, то бактериите атакуват и унищожават В- и Т-лимфоцитите, което забавя имунния отговор към него. Кръвни изследвания за доказване на заболяване са възможни едва след месец. Този период дава възможност на причинителя свободно да попадне
 
Още за ухапването от кърлеж може да прочете в Puls.bg
 
 

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 5 години

Или пък както казваше Пипи Дългото чорапче - "Хапи ги и ти!"

1

Анонимен

преди 5 години

Да се чешем, как какво!