Reuters

Грижата за недоносените бебета в отделенията е различна от тази за останалите. Има ли достатъчно млади кадри, които искат да работят в неонатологиите у нас и защо са нужни програми за проследяване на тези деца след изписването им, коментира д-р Диана Аргирова. Тя е началник на отделението на неонатологията в МБАЛ – Пловдив, където фондация „Нашите недоносени деца“ стартира проект за изграждането на втора семейна стая за новородените и техните родители. 

Д-р Аргирова, какъв е процентът на недоносените бебета, родени в МБАЛ – Пловдив през изминалата година?
 
Ние всяка година си водим такава статистика и тя е устойчиво една и съща. При нас процентът на недоносените бебета, които се раждат при гледане е някъде около 15, малко по-висок от средния за страната. Това се получава поради факта, че нашето отделение е от трето ниво. Ние можем да приемаме преждевременни раждания, имаме и прием на недоносени бебета от други болници в региона. При нас се намира и отделение за специални грижи, където се доотглеждат недоносените бебета до изписването им в дома. Това обяснява малко по-високия процент за последните десетина години. 
 
Голям ли е броят на недоносените бебета, които постъпват при Вас от другите болници в областта?
 
Преди постъпваха и повече във връзка с това, че преди заплащането на медицинската дейност по гледането на тези деца беше различно. Сега всичко е свързано с клиничните пътеки и в много от болниците предпочитат тези деца, които са лесни за гледане – около 2 килограма и малко, да се отгледат там. Което не е много качествена грижа тъй като има по-специфични проблеми дори и детето да изглежда добре. Но въпреки това, когато едно дете е с много по-ниско тегло, например под 2 килограма, винаги го привеждат при нас, особено от останалите болници в Пловдив, от тези в Асеновград, Първомай, Карлово и други.
 
Цялото интервю с д-р Диана Аргирова може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase