Изследването за Хепатит C да бъде част от профилактичните прегледи. За това настояват пациентски организации у нас.
 
Терапиите и лечението на вируса с времето стават все по-успешни, проблемът обаче е болните да бъдат открити. Причината е, че заболяването протича безсимптомно и голям процент от пациентите дори не знаят, че са инфектирани.

Хепатит C се предава по кръвен път, но това не означава, че са засегнати само хора с рисково поведение, а и такива, които са претърпели операция, кръвопреливане, посещават зъболекар.

У нас няма национална програма, която в дългосрочен план да предоставя безплатни изследвания, има само периодични скрининг кампании.

"Това заболяване все още е подценявано в България, което за мен е необяснимо – в световен план 160 милиона души са носители на вируса, в България се предполага, че са около 95 хиляди", обясни пред Bulgaria ON AIR Силвана Лесидренска от сдружение за борба с хепатита "Хепактив".

"Изследването в лаборатория струва между 15 и 17 лева, така че не е непосилна сума за никой. От друга страна Касата няма как да включи всички болести на света в профилактичния пакет. Но могат да включат други изследвания, които биха показали, ако има проблем - чернодробни ензими, които струват 2 лв.", допълни Лесидренска.

Още по темата и подробности от Международния форум на специалистите по лечение на болестта в Амстердам - в материала на Вяра Станева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase