Reuters
Ретинопатията при недоносените деца е заболяване, при което се уврежда ретината. Тя е онази част от окото, която съдържа всички нервни клетки, с помощта на които информацията за наблюдавания обект под формата на светлинни сигнали достига до ретината и се преобразува в нервни импулси, за да се изпрати към мозъка.
 
Темата за недоносените бебета ще бъде засегната по време на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/Sofia Event Center). Ето малко информация в аванс. 
 
Ретината е изключително чувствителна към уверждания, особено при новородените. Рискови деца, които могат да развият заболяването са:
 
Родените преди 32 г.с. (гестационна седмица);
Тегло под 1500 грама;
Нужда повече от 3 дена от подаване на кослород;
Наличие на тежко вродено заболяване.
 
Основаната причина за появата на ретинопатия е нарушеното образуване на ретиналните съдове. Ретината се развива много късно през бременността. Пълното й развитие се достига малко преди термина за раждане. Тя е осеяна от кръвоносни съдове, които носят кръвта, богата на кислород и хранителни вещества.
 
По време на вътреутробното развитие парциалното налягане на кислорода в кръвта е по-ниско, отколкото след раждане. То се повишава, когато детето започне само да диша. Ако детето се обдишва с кислород, както е при недоносените, това налягане прекомерно се покачва. Колкото по-високо е то, толкова по-наситена е кръвта с кислород. А високото съдържание на кислород в кръвта е и основната причина за ретинопатията.
 
Когато детето се развива още в корема на майката, то се намира във физиологична хипоксия (намалено доставяне на кислород до тъканите и органите), което осигурява нормалното развитие на кръвоносните съдове в ретината. До достигане на термина за раждане развитието на тези кръвоносни съдове е завършило и те са годни да функционират нормално. Така след като се покачи парциалното налягане на кислорода, след изплакването на бебето, не се увреждат младите кръвоносни съдове.
 
Още за ретинопатията може да прочетете в Puls.bg 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase