Reuters

Много от лекарите фокусират вниманието на пациента върху здравето на очите, нервната система, бъбреците и сърцето, що се отнася до последиците от неконтролирания диабет. Малцина обаче разясняват въпроса със сексуалното здраве на диабетиците, освен ако пациентът не го изиска. 

Много мъже страдащи от еректилна дисфункция, например, откриват на по-късен етап, че тя е причинена от недиагностициран диабет. За мъже и жени, с вече поставена диагноза "диабет", сексуалните нарушения могат да бъдат пряко или непряко причинени от заболяването и да се дължат на невронни увреждания, артериални плакови отлагания и запушвания и дори нарушен хормонален баланс. Сексуалните нарушения при диабета са напълно обратими и подвластни на контрол, но само с правилното лечение и начин на живот.
 
Силно пониженото либидо или сексуално желание е сериозен проблем, засягащ както мъже, така и жени, страдащи от диабет. Първата стъпка при установяването на този сипмтом е проверка на кръвната захар – небалансираните нива са чест причинител. Някои лекарствени средства, като антидепресантите също могат да бъдат отговорни.
 
Най-честият причинител както на понижено либидо, така и на еректилна дисфункция при мъжа е ниският тестостерон. Страдащите от диабет тип 2, затлъстяване или и двете имат над два пъти по-малко тестостерон, спрямо здрави мъже. Съществуват терапии за повишаване на нивата на тестостерон, но това може да стане и по естествен път, чрез контрол над теглото, физическа активност и правилното хранене.
 
Повече са секса при диабтиците може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase